Vanaf wanneer mag je tegenwoordig eigenlijk rijlessen volgen?

Tegenwoordig mag je al vanaf 16,5 jaar rijlessen volgen. Vroeger was dit 18 jaar en keken mensen altijd uit naar hun 18e verjaardag omdat zij toen mochten gaan rijlessen. Nu mag dit dus al vanaf 16,5 jaar. Bovendien is het nu ook mogelijk om met het 2todrive concept al begeleid te rijden totdat je 18 bent. Zo kun je dus bij een rijschool vroeg starten met lessen. Sommige jongeren vinden dit prettig, zo vroeg al starten. Het is natuurlijk niet verplicht, je bent vrij om nog een poosje te wachten natuurlijk.

autorijlessenNa je 18e verjaardag mag je dan uiteindelijk ook helemaal zelfstandig de weg op. Deze beslissing is genomen in Nederland omdat uit testen in het buitenland is gebleken dat op deze manier jongeren beter voorbereid de weg op gaan wanneer zij eenmaal hun 18e verjaardag hebben bereikt. Dit heeft vooral te maken met het feit dat zij langer onder begeleiding het autorijden kunnen oefenen.

Je eerste rijles nemen

Wanneer je dus 16 en een half jaar bent dan mag jij je eerste rijles gaan nemen. Het beste kan je dit doen bij een rijschool in de buurt. Je hoeft niet te haasten want je hebt nog voldoende tijd om het autorijden onder de knie te krijgen. Je kunt er namelijk een vol jaar over doen voordat je op hoeft te gaan voor je rijbewijs. De rijlessen zijn bedoeld om je klaar te stomen voor het praktijkexamen bij het CBR.

Overigens kan je al wel je theorie examen afleggen bij het CBR deze heb je immers nodig voordat je het praktijk rijexamen mag afleggen. Een goede tip voor je eerste rijles is om gebruik te maken van een proefles bij de rijschool. Deze kan meestal gratis of zeer goedkoop ingepland worden om kennis met de rijschool te maken.